Menu

Åpner bluesfestivalen på slektsgården

Oldefaren Bjørn Ertzgaard emigrerte fra Stjørdal til USA i 1866. 30. august drar oldebarnet Scottie Miller i gang Blues in Hell på slektsgården Ersgard. 

Scottie Miller er oldebarn av Bjørn Ertzgaard som emigrerte til USA i 1866 fra Stjørdal. Han spiller i gang Blues In Hell 2017. På gården Ersgard holder han en eksklusiv middagskonsert. 

Bjørn Ertzgaards bestefar var Petter Johnsen Ertzgaard, som var på Eidsvoll i 1814 som en av Eidsvollsmennene. Scottie Millers besøk på Blues in Hell i år skjer etter at et tilfeldig bekjentskap skjedde på Nidaros Bluesfestival året 2015. Vebjørn Halvorsen forteller om hvordan kontakten oppsto.  

Det var april 2015, Nidaros Bluesfestival var i ferd med å starte, og vi var på vei tilbake til Trondheim etter å ha plukket opp Ruthie Foster og bandet hennes på Værnes. Som artistvert treffer man artistene på flyplassen, og følger dem gjennom hele oppholdet på festivalen, og sørger for at de har det bra og får gjort det de skal på festivalen. I bilen på vei tilbake prøver man å bli bedre kjent med bandmedlemmene, og spør hvor de er fra og så videre. Minnesotasier den ene av dem, som presenterer seg som Scottie Miller. Ja, da har du norske aner, da, spør jeg.  

- Ja, det har jeg sier Scottie, og så nevnte han et etternavn som ikke ga noen umiddelbar gjenkjenning. 

- Hva skjedde så videre Vebjørn? 

- Vkom frem til Royal Garden. Tradisjonen tro blir artistene tatt med på kantina og servert vafler. Mens vaflene ble fortært, kom Scottie på nok et etternavn: "I believe there is another name, Ersgard".Vaflene ble plutselig glemt, da Ersgard er slektsnavnet til min mormor og mor, og begge to er født på Ersgard, ved Stjørdal. Allerede da var vi overbevist om at vi var i slekt. Med informasjon fra Scottie, og fra Ersgard, har vi funnet ut at Scottie Miller og jeg er seksmenninger, noe som er verdt å ta vare på når man fra før bare har to søskenbarn. 

Legger åpningskonserten til slektsgården 

Ersgard ligger ved Stjørdalselva og gården har over 250 år med historie i veggene. Gården har bevart mye av det autentiske i både bygningsmasse og omgivelser. Det er i de siste årene satset som konferansesenter og hotellvirksomhet, med opera på tunet, laksefiskere, pilegrimsovernatting og andre aktiviteter som tilleggsnæring. Etter litt detektivarbeid og noen tid senere, fant vi ut at slektskapet var ekte. I april i år fant vi ut at Bjørn Ertzgaard, født i 1844, som emigrerte til USA i 1866, er Scotties oldefar. Broren til Scotties bestefar har allerede besøkt Ersgard, en gang på 70-tallet, men vi fant ut at det hadde vært en veldig god ide hvis Scottie kom med band og spilte på Blues In Hell, sier Vebjørn Halvorsen og Jan Henrik Siraas, som begge er engasjert i Blues in Hell.

På julebordet til de frivillige på Blues In Hell 2016 fortalte de Kjell Inge Brovoll denne historien, og ga ham kontaktinformasjonen til Scottie, og foreslo at det hadde vært en veldig god ide å få Scottie til å spille på Blues In Hell. Og resten, som de sier, er historie. Nå blir det altså konsert på gården og billetten er lagt ut for salg på Hoopla og på Blues in Hell-nettstedet.  

Scottie Miller er en allsidig musiker, som er innom stilarter som New Orleans piano, Chicago Blues, Jazz, Funk, Soul, Americana, Gospel, Rock og I tillegg mer klassisk “singer-song writer” materiale. I 2008 ble Scottie innlemmet I Minnesota Blues Hall of Fame. Scottie er også med Ruthie Foster, 3 ganger nominert til Grammy, når hun drar på turne. Scotties vokal, kombinert med inderlige tekster fylt med håp, litt forvrengt Wurlitzer og Hammond-orgel, gjør at hver konsert blir en kjempeopplevelse, sier Siraas og Halvorsen.  

Jan Henrik startet Hell Storband

Jan Henrik Siraas er sentral i arbeidet med konserten på Ersgard. Nå håper han flest mulig vil sikre seg billetter til både gårdskonserten og Blues in Hell-festivalen. 

Jeg ble oppringt av Kjell Inge Brovoll og spurt om jeg kunne bidra litt i forhold til Blues in Hell på markedsbiten. Jeg hadde valgt å flytte «hjem» etter mange år i hovedstaden. Jeg var ikke vond å be da jeg også visste at The Original Blues Brothers Band skulle komme til årets festival. 

- Du har en bakgrunn fra skolemusikken og bygda Lånke? 

Jeg var dirigent for Lånke Skolemusikk i 13 år og jeg startet Hell Storband da jeg så at den flotte ungdommen i Lånke og Elvran hadde et stort musikkpotensiale. Vi telte hele 75 musikanter i hovedkorpset den gang. Jeg syntes det var leit at når de fylte 18 år og hadde tatt et stort steg på sitt instrument at de måtte slutte. Da brukte jeg mye tid på å finne hvordan jeg skulle fortsette videre stimulans av ungdommelig spilleglede. Samtidig var det viktig å viderføre det gode miljøet fra skolekorpset også inn i det nye prosjektet.  

Hell Storband som det etter hvert ble fikk fart da vi begynte med våre Blues Brothers Show. Vi var på Hollywood i Trondheim, Levanger, Kristiansund, Vestnes, Ålesund og vi var på weekendturne i Sverige hvor hotellsjef og laksefisker Jan Daugaard ordnet et opplegg for oss med mange spillinger. 

Derfor er det stas at Hell Storband at Hell Storband jubilerer ved å delta under «street parade» ved årets festival. Samtidig er det gledelig at festivalen får storfint besøk av mange artister i tillegg til Scottie Miller med band, sier Jan Henrik Siraas.  

 

 

 

Kommentarer

Tilbake til toppen

Send oss mail

Generelt post@s-n.no

Følg oss