Menu

Hanne og Anders bygde drømmehuset selv

I ett og et halvt år har Hanne (26) og Anders (27) brukt alt av fritid til å bygge sitt eget hus. Med enorm egeninnsats og god hjelp fra familie og venner har de flyttet inn i drømmehuset. 

432 kvadratmeter splitter nytt hus, akkurat slik de ville ha det, og det aller meste av jobben har de gjort selv. Hanne Ringstad (26) og Anders Tronseth (27) er ikke helt som andre unge voksne i etableringsfasen.

Hanne Ringstad, opprinnelig fra Åsen, er maler. Anders Tronseth, opprinnelig fra Meråker, er elektriker. Sammen har de bygd sitt eget drømmehus i Kyllobakkan i Hegra. Etter ett og et halvt år med enorm egeninnsats kan de nå endelig nyte huset, utsikten og omgivelsene. Her har de bygd huset sitt for resten av livet.

- Vi har holdt på hver eneste dag siden vi startet prosjektet, - med enormt mye hjelp fra familie og venner, sier Hanne Ringstad og Anders Tronseth.

De bodde i leid leilighet på Hognesaunet da de kjøpte tomta i Kyllobakkan i mai 2015.

- Da hadde vi vært på visninger av andre, større leiligheter, men etter å ha regnet fram og tilbake havnet vi her. Helt tilfeldig at det ble Kyllobakken, men heldigvis var det ei tomt igjen.

God veiledning

Takket være de to fagarbeiderne ispedd mange veldig nevenyttige familiemedlemmer er det flotte huset i den bratte skråningen nesten utelukkende bygd med egeninnsats.

- Det eneste vi har kjøpt og leid er arkitekt, grunnarbeid og rørlegger. Resten har vi gjort sammen med våre gode medhjelpere.

- Er dere ekstremt handy?

- Nei, egentlig ikke. Vi kan jo våre fag, men det er utrolig mye man kan få til med god veiledning, sier Anders Tronseth.

Ikke tre-roms i sentrum

Det koster masse å bygge splitter nytt hus. Egenkapitalkravet som stilles er også en utfordring, særlig for unge i etableringsfasen.

- Det åpnet seg en ny verden for oss da vi begynte å se på mulighetene for å bygge selv. Da ble det plutselig mye enklere å få realisert et prosjekt, sier Anders Tronseth. Alternativet for samboerne, som begge er fra mer grissgrendte strøk, var å kjøpe en tre-roms i Stjørdal sentrum. Men da de troppet opp i banken med regnestykket som inkluderte en meget betydelig egeninnsats ble det ikke tre-roms, men fire-fem ganger mer og større.

- Vi har bygd så vi slipper å bygge ut, sier de to og smiler bredt.

Egeninnsats til millioner

Det unge samboerparet har ikke lyst til å være veldig konkret på økonomien, men mellom linjene kan vi tolke verdien av egeninnsatsen de har lagt ned til et sted rundt to millioner kroner.

- Men to unge mennesker som den gang var 24 og 25 år som går i gang med å bygge drømmehuset er ganske uvanlig i dagens samfunn. Hvordan reagerte vennene deres?

De kikker på hverandre og flirer litt.

- Det var noen kommentarer ja. Jeg tror nok ikke alle skjønte helt hva vi skulle til med.

- Hvordan er reaksjonene nå da?

- De har vel forstått det nå, sier Anders Tronseth og gliser godt.

«TV-nekt»

1. juli i år flyttet samboerparet inn i sin nye herlighet. Ett og et halvt år med masse innsats er kronet med en praktbolig i Kyllobakkan. Foreløpig er ikke leiligheten fullstappet med møbler og interiør, men det blir, det blir.

- Så langt har vi ikke helt bodd oss inn. Den beryktede enden er lang, men nå begynner vi å se tuppen av enden, sier de fornøyd.

- Du la kanskje merke til at vi bare har TV på soverommet. Det er for at vi ikke skal slenge oss i sofaen og glane på TV i stedet for å gjøre oss ferdig, forklarer Anders Tronseth.

Blanke ark

Og herligheten, ja, den er altså på 432 kvadratmeter. Nitidig tegnet av arkitekt Geir Morten Holltrø, som bokstavelig talt startet med blanke ark. Sammen med ham fikk de bygd og plassert huset helt perfekt.

- Arkitektur er et fag vi ikke kan noe som helst om. Derfor satte vi bort det i stedet for at vi skulle finne en ferdighusløsning. Absolutt verdt pengene, synes de to, som er strålende fornøyd med samarbeidet med arkitekten.

- Hva var viktig for dere når dere skulle bygge deres eget hus?

- Ja, hva var det? Vi var opptatt av å få inn ganske mye lys, og vi ville bygge et hus som skulle passe oss og de behovene og ønskene vi har. Å få garasjen inn i huset blant annet, forteller de.

Framtidsrettet

En rundtur i huset gir inntrykk av at her er det tenkt mange tanker. Åpen løsning mellom kjøkken og stue og stort soverom på inngangsplanet. Takhøyden er stor, men over soverommet er det laget en løsning med hems. En trapp ned, for øvrig er de innvendige trappene laget av Anders sin morfar Per Tuseth, finnes både soverom, et gedigent bad, et skikkelig fargerikt og maskulint gutterom og et teknisk rom som inneholder alt og litt til som trengs.

- Her har jeg kontroll, forteller Anders, litt mer enn gjennomsnittlig opptatt av «duppedingser» og tekniske løsninger. I huset er det også en utleieleilighet på 75 kvadratmeter.

- Det var også et krav vi hadde da vi startet med tegningene. Leieinntektene er veldig gode å ha, sier Hanne Ringstad og Anders Tronseth.

Snart blir det fest!

De er unge voksne med stor arbeidskapasitet og -evne. Halvannet år med fulle jobber og direkte fra jobb til eget husprosjekt hver eneste dag har vært krevende, men mest av alt bare artig.

- Har dere noen gang underveis i prosjektet stoppet opp og tenkt på hva dere har gitt dere ut på?

- Nei, faktisk ikke. Det har vært bare artig, og særlig artig når man holder på til seg selv. Og all den hjelpen vi har fått. Helt utrolig, sier to takknemlige huseiere. De er evig takknemlige all innsatsen som venner, kjente og familie har lagt ned.

- Så har vi ekstremt tålmodige naboer. Normalt foregår jo byggeaktiviteter på dagtid, mens naboene stort sett er på jobb. Her har vi satt i gang på ettermiddagene og holdt det gående til langt utpå kveldene. Uten sure miner fra noen, sier Hanne Ringstad.

- Og nå blir det innflyttingsfest?

- Det blir det. Veldig mange fortjener å være med på den, så vi har sendt ut et par datoforslag. Det blir garantert artig det også.

Kommentarer

Tilbake til toppen

Send oss mail

Generelt post@s-n.no

Følg oss